Aap en Panda over wilde apengedachten

Kijk, daar loopt Aap. Hij komt net terug van school en is de rest van de dag lekker vrij. Maar Aap voelt zich helemaal niet blij. Hij denkt aan de toets die hij moet leren. Apenkunde… pfff… het aller-, allermoeilijkste vak.

Aap sjokt naar huis. Dan ziet hij zijn vriend Panda die tevreden op de grond aan een bamboestengel knabbelt. Wat zie jij er toch altijd gelukkig uit, zegt aap. Klopt, dat ben ik ook, glimlacht Panda. Vertel eens Panda, wat is jouw geheim? Wat doe jij om altijd zo gelukkig te zijn? O, gewoon: ik eet, speel, werk, lees, slaap.

Aap krabt op zijn hoofd. Ik snap het niet… dat doe ik ook! En toch voel ik me niet zo gelukkig als jij. Hmmmm… maar zeg eens aap, waar denk jij aan als je die dingen doet? Als ik zit te smullen van een stuk bananentaart denk ik aan de draak die ik wil verslaan. En als ik met de draak aan het vechten ben, denk ik pfff, wat moet ik nog veel huiswerk maken! Zit ik mijn huiswerk te maken, dan fantaseer ik dat ik lekker wild wil slingeren door het oerwoud. Eenmaal slingerend door het oerwoud denk ik, kon ik maar vast mijn piratenboek gaan lezen. Maar nog voor het piratenboek uit is, denk ik alweer aan slapen. En lig ik eindelijk in mijn bed, dan kan ik nog maar aan een ding denken… het grote stuk bananentaart dat ik voor het ontbijt ga eten!

Aha! Zegt Panda. Jouw wilde apengedachten springen dus altijd naar iets anders toe dan waar je mee bezig bent? Eh… ja… eigenlijk wel, mompelt Aap. Maar is dat niet wat alle gedachten doen? Vaak wel knikt Panda, maar het kan ook anders. Maar… hoe dan? Vraagt Aap.

Luistergoed, zegt Panda, dan zal ik het je uitleggen. Als ik op een zoet bamboestengeltje knabbel, denk ik aan hoe berelekker dat smaakt. En als ik op mijn panfluit speel denk ik, wauw wat klinkt dat mooi! Zit ik op school, dan luister ik heel goed naar wat de meester uitlegt. En in het speelkwartier denk ik: woepie, wat is buitenspelen fijn! Wanneer ik voor het slapengaan een boek lees, geniet ik van het wondermooie verhaal. En als ik eenmaal ga slapen, denk ik nog maar een ding: mmm wat ligt mijn bedje wolkenzacht!

Dit is het geheim, glimlacht Panda. Je kan pas echt gelukkig zijn als je gedachten helemaal zijn bij wat je aan het doen bent. Merk je dat je wilde apengedachten toch ergens anders heen springen? Breng ze dan rustig terug naar wat je doet. Dit geheim heeft ook een naam, het heet mindfulness.