Mindfulness

‘Om gelukkig te kunnen zijn, moeten we ons eerst van ons geluk bewust zijn’- Thich Nhat Hanh

Mindfulness is een succesvolle methode om stress te reduceren door met je aandacht in het hier en nu te zijn. Het helpt om met meer rust, aandacht en plezier te leven en te werken. Mindfulness zet je met beide benen op de grond.

Waar je aandacht is, daar ben jij

In het dagelijks leven is onze aandacht vaak ergens anders; bij een voorval van gisteren, een fantasie of bij de ’things to do’. Het moment zelf gaat dan aan je voorbij. Je bent met dingen bezig die er nu niet toe doen. Vaak is dat gepieker. En daar kun je last van krijgen. Het kan zelfs zulke vormen aannemen dat stress, somberheid of angstgevoelens je dagelijks leven gaan bepalen.

Aandacht kun je trainen

In een Mindfulnesstraining leer je om je bewust te worden van gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen die er nu zijn. In plaats van te reageren op de automatische piloot, creëer je zo ruimte om ‘problemen’ rustig te bekijken. Dit helpt je om vervolgens bewust te kiezen hoe je wilt reageren.

Systematische aanpak

Maar hoe maak je die omslag? Door Mindfulness leer je op een systematische manier je binnenwereld te verkennen. Dit doe je door eenvoudige oefeningen en praktische opdrachten. Het enige wat je nodig hebt, is tijd en motivatie. Ook thuis. Af en toe zul je daarvoor iets anders moeten laten schieten. Misschien lastig, maar na verloop van tijd zul je zeker meer rust en ontspanning ervaren. Dat blijkt ook uit onderzoek.

Waar komt Mindfulness vandaan

De aandachttraining is in 1979 ontwikkeld door Dr. Jon Kabat- Zinn. Hij is verbonden aan het Medical Center van de Universiteit van Massachusetts. Zijn programma ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR) ontwikkelde hij speciaal voor uitbehandelde patiënten met stress, angststoornissen, depressies en chronische pijn. De medische wetenschap had hen weinig meer te bieden. In de training leerde Jon Kabat-Zinn zijn deelnemers om pijn te erkennen en het verzet ertegen op te geven. Als je dat doet ontstaat direct ruimte en ontspanning.

Mindfulness is het uitgangspunt van de training en coaching die EvenNix biedt In bedrijf en In je leven.