Loopmeditatie

Alles wat je in het dagelijks leven doet, kun je mindful doen. Ook dagelijkse activiteiten als lopen. Je kunt daarbij letten op onderstaande punten:

Staan
Zet je voeten iets uit elkaar; zo’n 10 –15 centimeter en hou je knieën licht gebogen, zodat ze niet op slot staan. Laat je armen los langs je lichaam hangen, of op een andere comfortabele positie op je rug. Of voor je buik. Kijk met een zachte blik zo’n 3 tot 4 meter schuin voor je op de grond. Door je blik zo te richten zorg je ervoor dat je niet krom gaat lopen, maar je rug recht blijft en je hoofd recht op je romp.

Bewust zijn van staan
Kijk ook eens of je gewaar kunt zijn hoe je voeten op de vloer staan… voel het contact van je voeten met de grond. En voel dat het gewicht van je lichaam via je benen en je voeten naar de grond gaan. Je kunt een paar keer licht door je knieën buigen, zodat het gevoel in voeten en benen duidelijk wordt. Je kunt ook kleine rondjes maken door het gewicht van je voeten telkens naar een ander deel van je voeten te verplaatsen. Zoek je balans.

Lopen
Breng je gewicht over naar je rechter been en merk de verandering van het gevoel in je benen en voeten als je linker been licht wordt en de rest van je lichaam op je rechter been steunt.
Til dan je linker hiel langzaam van de grond en voel de gewaarwording in je kuitspier. Ga verder met het afrollen van je linker voet tot alleen je tenen nog contact maken met de grond. Voel bewust wat er gebeurt in je voeten en benen.
Til nu langzaam en met aandacht je linker voet op en beweeg hem rustig naar voren. Voel hoe je voet en been door de lucht bewegen en zet je hiel dan op de grond. Laat de rest van je voet contact maken met de vloer, terwijl je je lichaamsgewicht op je linker voet en been overbrengt. Voel je linker been en linker voet zwaarder worden en je rechter been en voet lichter.

Als het gewicht helemaal is overgebracht naar je linker been, til dan je rechter voet op en breng hem langzaam naar voren. Terwijl je dat doet, blijf je je steeds bewust van de veranderende gewaarwordingen in voet en been. Concentreer je op de rechter hiel als die contact maakt met de grond. Je bent je bewust van het steeds wisselende gevoel in je twee benen en voeten.

Loop op deze manier langzaam heen en weer. Let hierbij vooral op de gewaarwordingen in de onderkant van je voeten en je hielen als ze contact maken met de grond. En de gewaarwordingen in de spieren van je benen bij elke stap die je zet. Blijf met zachte blik recht vooruit kijken. Experimenteer met verschillende tempo’s. En als je merkt dat je aandacht is afgedwaald van de gewaarwordingen bij het lopen, leidt dan op een vriendelijke manier de aandacht weer terug naar de gewaarwordingen in voeten en benen.